Kod većine ljudi hipofiza u mozgu prirodno proizvodi hormon rasta. Kao što mu samo ime govori, hormon rasta odgovoran je za rast. Međutim, također pridonosi mnogim drugim važnim funkcijama u tijelu, kao što su:

  • Rast snažnih i zdravih kostiju
  • Regulacija metabolizma, posebno ravnoteže mišićnog i masnog tkiva
  • Razvoj i pravilna funkcija organa
  • Opća dobrobit i razina energije

Koji su uzroci smanjenog rasta?

Mnogo je mogućih razloga zašto se čini da dijete raste sporije od svojih vršnjaka ili braće i sestara. Neki su potpuno bezopasni i ne utječu na djetetovo zdravlje. Na primjer, neka djeca jednostavno rastu drugačijom brzinom od drugih i na kraju će ih sustići.

Ti razlozi mogu varirati od loše prehrane do određenih medicinskih stanja, poput bolesti bubrega ili jetre. Isto tako može se dogoditi da njihovo tijelo ne stvara dovoljno hormona rasta koji je odgovoran za njihov rast.

Ljudski hormon rasta (hGH) ili terapija hormonom rasta (GHT) nadomjesna je terapija biosintetičkim hormonom. Identičan je prirodnom hormonu rasta koji proizvodi tijelo. Budući da se radi o proteinu, treba ga ubrizgati pod kožu kako bi pravilno funkcionirao.

Terapija hormonom rasta obično se koristi za liječenje djece koja ne rastu u skladu sa svojim genetskim potencijalom zbog osnovnog zdravstvenog stanja. Ujedno, nadomjesna terapija hormonom rasta neophodna je i odraslim osobama koje su pogođene nedostatkom hormona rasta.

Za djecu koja trebaju dnevne injekcije hormona rasta, poboljšanja i napredak u dizajnu uređaja uvelike su pomogli. 

Započeli smo raditi inovativne napretke u terapiji hormonom rasta prije više od 30 godina, a tri desetljeća kasnije, naši lijekovi i dalje pomažu ljudima diljem svijeta.

Spremni pružiti inovativna rješenja našim bolesnicima, naši znanstvenici primijenili su dugogodišnju stručnost u molekularnom inženjeringu kako bi razvili dugodjelujući hormon rasta prikladan za liječenje jednom tjedno.