Šećerna bolest tipa 2 složena je kronična bolest koja se javlja kada tijelo ne može stvoriti dovoljno inzulina niti ga može učinkovito koristiti. Osobe koje žive sa šećernom bolesti tipa 2 trebaju liječenje kako bi držale razinu inzulina i šećera u krvi pod kontrolom.

Inzulin je hormon koji proizvodi gušterača koja kontrolira količinu glukoze u krvi. Premalo inzulina znači da tijelo ne može apsorbirati glukozu iz hrane koju jedemo. Kada se to dogodi, razine glukoze u krvi se povise i s vremenom mogu oštetiti krvne žile i smanjiti dovod kisika i krvi bogate hranjivim tvarima u tjelesne organe i živce.

Osobe koje žive sa šećernom bolesti tipa 2, čije tijelo dobro ne reagira ili je otporno na inzulin, možda će trebati liječenje kako bi tijelo bolje prerađivalo glukozu. Time se lakše sprječavaju dugotrajne komplikacije.

Svakoga dana radimo na poboljšanju opcija liječenja osoba koje žive sa šećernom bolesti tipa 2. Od učinkovitijih lijekova do načina na koji se uzimaju, istražujemo baš sve opcije.

Naši znanstvenici imaju jednostavan cilj - pronalaze nova terapijska rješenja za liječenje kroničnih bolesti. Jedno takvo rješenje je unapređenje liječenja šećerne bolesti tipa 2 tabletama umjesto injekcija.

To je bio dugogodišnji cilj. Izazov je predstavljao probavni sustav zato što biološke lijekove, poput inzulina, nakon što se progutaju, enzimi probavljaju na isti način kao i hranu. Morali smo pronaći način da biološki lijekovi prođu kroz probavni sustav nerazgrađeni i uđu u krv.

Nedavno smo uspjeli i proizveli smo sintetičku verziju hormona glukagonu sličnog peptida-1 (GLP-1) u obliku tablete. Hormon GLP-1 prirodno se proizvodi u crijevima i izlučuje se kao reakcija na unos hrane. Nakon što se izluči, GLP-1 stimulira proizvodnju inzulina u gušterači koji utječe na smanjenje količine glukoze u krvi.

Ovo je prva oralna terapija za liječenje šećerne tipa 2 s agonistom GLP-1 receptora. Nadamo se da neće proći previše vremena prije nego što budemo mogli ponuditi širok raspon oralnih terapija. Ne samo za šećernu bolest, već i za  druge ozbiljne kronične bolesti u našem istraživačkom portfelju.

Već gotovo 100 godina otrivamo nove terapijske mogućnosti liječenja inzulinom. Potaknuti smo željom da primjenu lijekova učinimo što jednostavnijom i praktičnijom.

Fokusirani smo na osobe koje žive sa šećernom bolesti tipa 2. Prikupljamo povratne informacije o problemima s kojima se susreću tijekom liječenja koje nastojimo učiniti sigurnijim i lakšim.

Koristimo znanstvene metode od antropologije do biokemije kako bismo svoje istraživačke i inženjerske vještine i iskustva osnažili podacima i smjernicama.

U polju šećerne bolesti tipa 2 trenutno istražujemo sljedeća područja:

  • inzulini koji su osjetljivi na glukozu,
  • povezani uređaji,
  • oralni antidijabetici,
  • kardiovaskularni benefiti,
  • smanjenje tjelesne težine.