Novo Nordisk A/S NOVO NORDISK Hrvatska d.o.o. NOVO NORDISK Hrvatska d.o.o.
Zoom in Zoom out
Pretraži
 Pretraži
Pošalji prijateljuIspiši

Kako pratiti rast djeteta centilnim krivuljama?


Rast djeteta prati se redovitim mjerenjem visine. U dojenčadi visinu je  potrebno mjeriti   svaka tri mjeseca dok se mjerenja u djece predškolskog i školskog uzrasta provode dvaput godišnje.

 

 

 

Trenutačnu visinu (isto tako i težinu) liječnik ucrtava na krivulju rasta, koja se nalazi u zdravstvenom kartonu svakoga djeteta. Krivulje rasta načinjene su na temelju statistički obrađenih podataka velikog broja zdrave djece. Na njima su u centilama  označeni normalni rasponi rasta za svaku godinu života, posebno za djevojčice i dječake.

 

Centilne krivulje rasta osobito su pogodne za dugoročno praćenje razvoja djeteta. Djeca nakon druge godine života   uglavnom slijede svoje centilne krivulje visine (i težine). Kada god mjerenja ukažu na pomicanje izvan prvobitne centilne krivulje, valja pomisliti na mogućnost postojanja ozbiljnijeg zdravstvenoga problema.

 

 

Da biste lakše procijenili visinu svojega djeteta, priložena su dva primjera koja možete pratiti na priloženim krivuljama rasta :

 

a) Ako je vaše dijete visinom na 5. centili (npr. djevojčica u dobi od 8 godina, visine 120 cm, sjecište njezine visine i dobi nalazi se na 5. centili), to znači da je 95% djece iste dobi i spola više od nje, a samo 5% je nižih.

 

b) S druge strane, ako je vaše dijete visinom na 90. centili (npr. dječak koji je u dobi od 9 godina, visine 145 cm, sjecište njegove visine i dobi nalazi se na 90. centili), to znači da je samo 10% djece iste dobi i spola više od njega, a ostalih je 90% niže.

 

Kada treba zatražiti mišljenje pedijatra endokrinologa?

 

Ako je vaše dijete rastom na 5. centilnoj krivulji ili ispod, ili ako krivulja rasta djeteta s vremenom pada iz više u nižu centilu (npr. u jednoj godini dijete je visinom na 50. centili, a slijedeće godine na 25. centili, što znači da dijete unutar godinu dana uopće nije naraslo), javite se pedijatru endokrinologu, koji će pretragama ustanoviti moguće uzroke. Ovisno o dobivenim rezultatima liječnik može započeti i liječenje.