Novo Nordisk A/S NOVO NORDISK Hrvatska d.o.o. NOVO NORDISK Hrvatska d.o.o.
Zoom in Zoom out
Pretraži
 Pretraži
Pošalji prijateljuIspiši

Promjene u predmenopauzi i postmenopauzi
Poremećaji menstruacijskog ciklusa, valovi vrućine

Uz nepravilan menstruacijski ciklus, iskustvo većine žena s klimakterijem najčešće su i valovi vrućine (valunzi, fumade). Traju od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, iznimno i vrlo dugo. Uobičajeno su praćeni znojenjem (češće noću) i ubrzanim radom srca.
Menstruacijski se ciklusi produljuju (povećava se razmak između krvarenja), menstruacijska krvarenja mogu biti dulja i obilnija, a simptomi koji čine predmenstrualni sindrom (tzv. PMS) isto mogu dulje potrajati. Kada stvaranje hormona u jajnicima padne ispod razine koja održava menstruaciju, ona izostaje.
Menopauza je posljednje fiziološko krvarenje iz maternice, koje prosječno nastupa oko 51. godine. Razdoblje nakon menopauze jest postmenopauza, a oboje ustanovljujemo naknadno, u slučaju izostanka krvarenja u sljedećih godinu dana. Menopauza je prirodan i fiziološki događaj u životu žene, čiji se nastup nije mijenjao stoljećima. Ljudskim se djelovanjem promijenilo trajanje života, koje je danas znatno dulje nego u prošlosti. Današnje žene prožive trećinu života u postmenopauzi.


Promjene na sustavu spolnih i mokraćnih organa (urogenitalna atrofija)
Stanjena i suha stijenka rodnice još je jedna posljedica nedostatka estrogena. Zbog toga spolni odnosi postaju bolni, često i nemogući, a žarenje, svrbež i upale česti. Slične promjene zahvaćaju i sluznicu u donjem dijelu mokraćnog sustava.

 

Postmenopauzalna osteoporoza
Gubitkom zaštitnog utjecaja estrogena na kosti one postupno postaju sve poroznije i manje čvrste te sklone prijelomima pri posve malim opterećenjima. U postmenopauzi u više od 50 posto žena smanjena je koštana masa. Gubitak koštane mase najveći je u prvim godinama postmenopauze. Osteoporoza uglavnom nema simptoma koji upozoravaju. Primjerice, bol u leđima može biti simptom već nastala prijeloma jednog ili više kralješaka. Rizični čimbenici za osteoporozu su: manja vršna koštana masa postignuta u mladosti, ranija dob nastupa menopauze, mršavija tjelesna građa, pušenje cigareta, prekomjerno pijenje alkohola i crne kave, nedostatan unos namirnica bogatih kalcijem i dr.