Novo Nordisk A/S NOVO NORDISK Hrvatska d.o.o. NOVO NORDISK Hrvatska d.o.o.
Zoom in Zoom out
Pretraži
 Pretraži
Pošalji prijateljuIspiši

Pravilna dijabetička prehrana


U liječenju šećerne bolesti pravilna prehrana jednako je važna kao inzulin i tjelesna aktivnost.


Hranom unosimo potrebnu nam energiju. Liječnik i medicinska sestra samo su učitelji i savjetnici. Sâm, dakako uz pomoć roditelja, moraš preuzeti potpunu odgovornost za pravilnu prehranu. Svakoga dana možeš se naći u posebnim okolnostima, kao što su sport, odlazak na izlet, u diskoteku, na rođendan, možeš se razboljeti s temperaturom ili dobiti proljev.

Sam moraš znati kako se u tim okolnostima trebaš ponašati i što trebaš jesti. Uz to, nije svatko sretan da živi u obitelji sređenih prilika i da ima roditelje koji svu brigu preuzimaju na sebe. Zato te mi nastojimo naoružati znanjem o šećernoj bolesti i načinima njezina liječenja.
Hrana po količini kalorija i po sastavu treba biti optimalna za tvoju dob. To znači da odnos ugljikohidrata, masti i bjelančevina treba biti upravo takav da se osjećaš dobro i nesmetano rasteš. Najbolje se osjećaš ako ti je razina GUK tijekom cijelog dana podjednaka, viša od 4 mmol/l, a niža od 10 mmol/l.

Postoji deset pravila koja valja uvijek imati na umu:

1. Inzulin koji primaš snižava razinu GUK. Uzmeš li inzulin, nakon toga moraš jesti ili piti. Kako uzimaš svaki dan istu količinu inzulina, moraš uzimati i jednaku količinu hrane u isto vrijeme. Dva obroka ne smiješ spojiti, jer u tvojoj krvi nema dovoljno inzulina za to. Ako dobivaš inzulin intenzivirano, tada ne moraš jesti svakoga dana u isto vrijeme. Prije obroka, a obrok nije strogo vezan uz određeni sat, dobivaš inzulin. Vrijeme između inzulina i obroka ovisi o razini GUK.

2. Hrana se sastoji od ugljikohidrata, bjelančevina i masti. Odnos tih sastojaka hrane mora svaki dan biti isti. Zato je u tvojem jelovniku točno navedena vrsta hrane za svaki obrok. Skupine namirnica svakoga su dana iste, a ti biraš iz svake skupine namirnicu koju ćeš jesti. Nastoj da je to hrana koja se priprema i za ostale članove obitelji.

3. U skupini VOĆE ugljikohidrati su jednostavni šećeri koji brzo prelaze iz crijeva u krv. Možeš birati voće koje želiš , ali pazi na količinu: jednoj većoj jabuci odgovara pola manje banane ili jedna kruška, odnosno tri šljive.

4. U skupini POVRĆE i KRUH nalaze se složeni ugljikohidrati. Sporije se razgrađuju pa sporije dolaze u krv. Zato manje povisuju GUK. Ove namirnice možeš jesti u većoj količini, što i vidiš prema jelovniku. Ali pazi: jedeš li bijeli kruh, to je gotovo isto kao da jedeš šećer. Zato uvijek jedi crni kruh.


Pazi na količinu o kojoj smo se točno dogovorili. Povrće sadrži vlakna koja sprečavaju brz prelaz šećera u krv. Svakoga dana trebaš jesti povrće.

5. MLIJEKO sadrži uz ugljikohidrate i bjelančevine. Zato ga trebaš piti svaki dan u određenoj količini. Ne zaboravi ga popiti uvečer prije spavanja. Tako ćeš spriječiti razvoj hipoglikemije tijekom noći i u ranim jutarnjim satima.

6. Ne moraš se brinuti da ćeš pojesti previše bjelančevina. Ali pripazi da u hrani koju jedeš uz bjelančevine ne dolazi i previše masti. Evo nekoliko korisnih savjeta:
• Meso treba biti nemasno i pripremljeno bez masnoće (ni pohano, ni s umakom).
• Bolje je obrano mlijeko od neobranog.
• Ne jedi kobasice.
• Provjeri kakva je suhomesnata prerađevina.
• Izbjegavaj masni sir. Bolji je svježi, kravlji.
• Masti u velikim količinama su štetne, a imaju i više nego dvostruko kalorija od bjelančevina i ugljikohidrata (stvaraju više energije).

7. SLATKIŠE i ČOKOLADU nažalost moraš izbjegavati. Oni sadrže šećere koji brzo prelaze u krv. A čokolada je naročito bogata energijom, jer uz šećer sadrži mnogo masnoće.

8. Svake godine provjeri s liječnikom ili medicinskom sestrom količinu hrane/energije kao i vrijeme uzimanja obroka (prema aktivnostima u školi i ostalim aktivnostima) te jesi li štogod zaboravio od prethodnoga razgovora.

9. Pri tjelesnoj aktivnosti trebaš za potrošnju GUK manje inzulina, a potrebna ti je i dodatna energija. Znači, trebaš više jesti, a vjerojatno ti treba i manje inzulina. Sam to moraš prilagoditi (titrirati). Grubo rečeno, za pola sata aktivnosti treba 15 grama ugljikohidrata (jedna veća jabuka ili 25 grama kruha). Vjerojatno ti neće biti suvišan i jedan sladoled. Aktivni športaši smanjuju količinu inzulina i do 80%. Kako ne možeš uvijek predvidjeti količinu aktivnosti, nosi u džepu kocku šećera, pa ako osjetiš znakove hipoglikemije, pojedi je.

10. Nikada nemoj pušiti. Pušenje je štetno za svakoga, a pogotovo za tvoje osjetljive krvne žile.