Novo Nordisk A/S NOVO NORDISK Hrvatska d.o.o. NOVO NORDISK Hrvatska d.o.o.
Zoom in Zoom out
Pretraži
 Pretraži
Pošalji prijateljuIspiši

Mjerenje glukoze i ketona u mokraći


GUK trebaš određivati svakodnevno, a cijeli dnevni profil barem jednom tjedno.


Takvo često određivanje GUK gotovo je potisnulo određivanje glukoze i ketona u mokraći, što je prije bila osnova nadzora šećerne bolesti. U male djece, gdje je teško često vaditi krv, i danas se kontrola šećerne bolesti osniva na određivanju glukoze i ketona u mokraći (urinu). U male djece glukoza u mokraći treba biti prisutna tek u tragu, a ketoni negativni. U tebe, starijega, oboje treba biti negativno. Ako je negativno, nema potrebe stalno ispitivati mokraću. Glukoza u krvi daje precizniji uvid o tvojem stanju.

Samo je određivanje jednostavno. Potrebne su samo trake, a valja voditi i dnevnik u koji se bilježe rezultati. Pomokri se pola sata prije mjerenja. Zatim popij čašu vode i nakon pola sata ponovno se pomokri na samu traku ili u čašu te uroni traku u mokraću. Prema uputi na bočici malo pričekaj (vrijeme se razlikuje ovisno o proizvođaču traka) i usporedi boju na jastučiću trake sa skalom na bočici. Valja znati da će glukoza iz krvi prijeći u mokraću ako je u krvi iznad 9 mmol/L. Vrijeme mjerenja je ujutro nakon buđenja, ali ovdje se pokus provodi u prvoj jutarnjoj mokraći, zatim prije objeda, prije večere i prije spavanja.

Ketoni su štetne tvari za tijelo, a nastaju razgradnjom masti uz nedovoljnu količinu inzulina. Ako se nalaze u mokraći bez glukoze, znak su niske GUK. Ako uz ketone u mokraći ima glukoze, vjerojatno je nedovoljno inzulina.
Trake treba držati suhima, što znači da ti ruke moraju biti suhe, a kutija s trakama što kraće otvorena.

MJERENJE HbA1C  

Kod liječnika valja svaka tri mjeseca odrediti HbA1C. Time provjeravaš prosječnu glikemiju (razinu glukoze) tijekom tri mjeseca.
Što je to HbA1C? To je dio eritrocita, crvenoga krvnog tjelešca koje daje crvenu boju krvi. Kada je GUK povišena, ulazi u eritrocit i veže se za hemoglobin, a od njega se otpusti kada eritrocit propadne. Eritrocit živi tri mjeseca. Normalne su vrijednosti 4,2-5,9%. Valja nastojati da vrijednost bude što bliže normali. Ne bi bilo dobro da je niži od 7%, jer bi to značilo da si često u hipoglikemiji.