Novo Nordisk A/S NOVO NORDISK Hrvatska d.o.o. NOVO NORDISK Hrvatska d.o.o.
Zoom in Zoom out
Pretraži
 Pretraži
Pošalji prijateljuIspiši

Faktori koji utječu na nedovoljan rast?


Hormon rasta stvara se i izlučuje cijeloga života u hipofizi, žlijezdi smještenoj na bazi lubanje. Hormon rasta nužan je za normalan rast djece te ima važnu ulogu u regulaciji metabolizma (mijene tvari), kako u djece tako i u odraslih.


Nasljeđe i prirođen niski rast

Rast u djece odraz je i visine roditelja, te je i konačna visina djeteta  ovisna o srednjoj visini roditelja.

Prirođeni uzroci koji dovode do nedovoljna rasta uključuju: usporeni rast u maternici, bolesti kostiju, promjene kromosoma (Turnerov sindrom, Downov sindrom).

 

Bolesti i lijekovi

Kronične bolesti mogu smanjiti rast. Primjeri su bolesti bubrega,   probavna sustava,   srca ili pluća. Neki lijekovi, primjerice dugotrajna uporaba   kortikosteroida,   također mogu negativno utjecati   na rast djeteta.

 

Prehrana

Neprimjerena prehrana, posebno nedovoljno uzimanje bjelančevina, čest je uzrok zaostajanja u rastu, osobito u nerazvijenim zemljama.

 

Psihosocijalni čimbenici

U djece koja žive u sredini koja ih emocionalno ne prihvaća moguće je smanjeno stvaranje hormona rasta, što dovodi do zaostajanja u rastu.

 

Hormoni

Hormoni su proizvodi žlijezda s unutrašnjim lučenjem. Oni se krvlju prenose u razne dijelove tijela, gdje ostvaruju svoje djelovanje.

Posebno važnu ulogu u poticanju rasta imaju: hormon rasta, hormoni   štitnjače, inzulin, spolni hormoni i  IGF (inzulinu sličan faktor rasta).